
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 20 g masła
- 800 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 4 jajka
- 300 - 350 g szczawiu, konserwowego (1 słoik)
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 187.3 kcal / 783.7 kJ
- Białko
- 9.6 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Węglowodany
- 15.1 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Sód
- 184.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krupnik
40 min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Zupa botwinka
40 min
Kapuśniak
50 min
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Zupa grochowa
1 godz.
Zupa ogórkowa
30 min
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min
Barszcz ukraiński
1 godz. 35 min
Kapuśniak kaszubski
45 min