Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 15 g koperku, świeżego, tylko liście
- 500 g białej kapusty, młodej, bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 60 g młodej marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g kostek boczku
- 15 g oleju
- 250 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1123.6 kJ / 268.6 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 22.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.1 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 206.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kiszona kapusta w słoikach na zimę (TM5)
169 Std. 10 Min
Łazanki z kapustą kiszoną i żurawiną
1h 40 min.
Zupa botwinka
40p
Bigos z krojonej młodej kapusty (TM6)
45 dk
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55p
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40p
Łazanki
1óra
Zupa pomidorowa jak u babci
45 dk
Surówka z kiszonej kapusty
15p
Kapusta zasmażana
1h 35min
Kapusta gotowana
30p
Buraczki na ciepło na szybko
30p