![Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/b3d51b1081bd1ab46e6ddca054cb33c1/Derivates/083f788ad692cc2badc61565359880951f166c25.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 25 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 25 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 70 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 40 g masła
- 180 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 5 mm plastry
- 750 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 4 jajka, dokładnie umyte
- 20 g mąki pszennej
- 120 g zalewy z kiszonych ogórków
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 75 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 30 g mleka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2167.2 kJ / 518 kcal
- Białko
- 17.7 g
- Węglowodany
- 29.8 g
- Tłuszcz
- 36.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.5 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 1353.7 mg