Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor

Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor

3.0 8 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 260 g ananasa, świeżego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    260 g plastrów ananasa, z puszki, odsączonych, przekrojonych na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g papryczek chili guajillo, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
  • 10 g papryczek chili ancho, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
  • 20 g pasty achiote (annato) (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • 30 g octu jabłkowego
  • 180 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 750 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 6-8 cm kawałki
  • 18 mini tortilli kukurydzianych
    18 muszli do tacos, kukurydzianych
  • kolendra, świeża posiekana, do posypania
  • 1 - 2 limonki pokrojone w ćwiartki, do skropienia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 572.6 mg
Białko 35.5 g
Kalorie 1701.4 kJ / 406.6 kcal
Tłuszcz 6.5 g
Błonnik 9.6 g
Tłuszcz nasycony 1.3 g
Węglowodany 53.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...