
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowanie wołowiny
- 400 g rostbefu pokrojonego w 5 mm paski
- 30 g sosu sojowego
- 20 - 30 g koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wskazówka)
- 15 g oleju sezamowego
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos
- 1 jabłko, zielone bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150 g)
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 30 - 60 g koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wskazówka)
- 30 g mirinu (opcjonalnie)
- 20 g oleju sezamowego
- 50 g wody
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g sosu sojowego
Gotowanie ryżu i jajek
- 120 g marchewki pokrojonej w 2-3 mm paski
- 120 g cukinii pokrojonej w 2-3 mm paski
-
100
g pieczarek pokrojonych w plastry
lub 100 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 1 cm paski - 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 łyżka oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 4 jajka
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 - 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, do dekoracji
- 2 łyżeczki ziaren sezamu, prażonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 697.5 kcal / 2918.3 kJ
- Białko
- 36.2 g
- Tłuszcz
- 31.6 g
- Węglowodany
- 66.8 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.5 g
- Sód
- 2037.1 mg