Maślany kurczak z curry (Butter chicken)

4.8 120 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Marynowanie kurczaka
  • 750 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
Sos
  • 2 cebule szalotki przekrojone na pół (ok. 90 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g wody
  • 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g migdałów, mielonych (mąki migdałowej, patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
  • jogurt grecki do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 288.2 kcal / 1206 kJ
Białko 26.4 g
Tłuszcz 14.2 g
Węglowodany 14.7 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 5.8 g
Sód 731 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...