Urządzenia i Akcesoria
Maślany kurczak z curry (Butter chicken)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Marynowanie kurczaka
-
750 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 3 cm kawałki
-
40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
2 łyżeczki curry, mielonego
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
Sos
-
2 cebule szalotki przekrojone na pół (ok. 90 g)
-
2 ząbki czosnku
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
150 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
50 g wody
-
30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
20 g migdałów, mielonych (mąki migdałowej, patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki curry, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
-
jogurt grecki do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
731 mg
Białko
26.4 g
Kalorie
1206 kJ /
288.2 kcal
Tłuszcz
14.2 g
Błonnik
3.1 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Węglowodany
14.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Gnocchi z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym
45 min
Wrapy à la moussaka
50 min
Wrapy karaibskie
35 min
Pad kra pao (wołowina z tajską bazylią)
45 min
Tantanmen Ramen
45 min
Gyros z kurczaka z sosem tzatziki
30 min
Pikantne curry z kurczaka, bakłażana i ciecierzycy
30 min
Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią
1 godz. 10 min
Makaron udon z kaczką
25 min
Gyros z sosem paprykowym i pieczonymi ziemniakami
30 min
Stroganow z kurczaka
1 godz. 20 min
Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem
1 godz. 10 min