Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku

Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku

5.0 1 ocena
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
5 sztuk

Składniki

Ciasto drożdżowe
  • 80 g wody letniej
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 150 g mąki pszennej
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • ⅓ łyżeczki soli
Nadzienie
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 75 g szynki gotowanej pokrojonej na kawałki
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g prażonej cebulki, gotowej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
    10 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta kminku, mielonego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ - ⅓ łyżeczka soli

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 206.3 kcal / 863.2 kJ
Białko 7.1 g
Tłuszcz 7.7 g
Węglowodany 27.5 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 3.3 g
Sód 464.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...