
Urządzenia i Akcesoria
Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
5 sztuk
Składniki
Ciasto drożdżowe
-
80 g wody letniej
-
¼ łyżeczki cukru
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
150 g mąki pszennej
-
10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
⅓ łyżeczki soli
Nadzienie
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
75 g szynki gotowanej pokrojonej na kawałki
-
100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
15 g prażonej cebulki, gotowej
-
10 g skrobi ziemniaczanej
-
1 szczypta kminku, mielonego (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ - ⅓ łyżeczka soli
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
206.3 kcal /
863.2 kJ
Białko
7.1 g
Tłuszcz
7.7 g
Węglowodany
27.5 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
3.3 g
Sód
464.8 mg