Pieczone pierożki z szynką

Pieczone pierożki z szynką

4.6 195 ocen
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
25 sztuk

Składniki

Ciasto
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    200 g
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania
    50 g
    50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, plus 1 łyżka do posmarowania
  • jajko
    1
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • żółtko do posmarowania
    1
  • papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
    ¼ - ½ łyżeczki
Farsz z szynki
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    15 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • szynki pokrojonej na kawałki
    200 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Lepienie pierożków
  • mąka pszenna do oprószenia
  • mak do posypania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 96 kcal / 401.7 kJ
Białko 2.6 g
Tłuszcz 6.5 g
Węglowodany 6.9 g
Błonnik 0.4 g
Tłuszcz nasycony 3.7 g
Sód 120.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...