Pizza „słońce”
TM6 TM5

Pizza „słońce”

4.7 (209 ocen)

Składniki

Nadzienie

  • 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 100 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g salami, pokrojonego na kawałki
  • 100 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
    lub 100 g pasty ajvar
  • 1 czubata łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 90 g oliwy z oliwek
    lub 90 g oleju rzepakowego
  • 210 g wody
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2000.3 kJ / 477.8 kcal
Białko
16.5 g
Węglowodany
50.1 g
Tłuszcz
24.6 g
Tłuszcz nasycony
6.8 g
Błonnik
2.8 g
Sód
951.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie