Pizza „słońce”

Pizza „słońce”

4.6 1.4K oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 porcji

Składniki

Nadzienie
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    200 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • sera żółtego pokrojonego na kawałki
    100 g
  • salami pokrojonego na kawałki
    100 g
  • szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
    100 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    100 g
    100 g pasty ajvar
  • oregano, suszonego
    1 czubata łyżeczka
  • papryki słodkiej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • soli
    ¼ łyżeczki
Ciasto
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    500 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • cukru
    1 szczypta
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
  • oliwy z oliwek
    90 g
    90 g oleju rzepakowego
  • wody
    210 g
  • jajko (opcjonalnie) roztrzepane, do posmarowania ciasta
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 477.8 kcal / 2000.3 kJ
Białko 16.5 g
Tłuszcz 24.6 g
Węglowodany 50.1 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 6.8 g
Sód 951.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...