Wieprzowina vindaloo

Wieprzowina vindaloo

4.7 6 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 4 godz. 15 min
3 porcje

Składniki

Marynowanie mięsa
  • 400 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 2 - 3 kaszmirskie papryczki chili, suszone w całości (patrz wskazówka i wariant)
  • 2 - 3 strączki kardamonu w całości
  • 2 - 3 goździki
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 25 g białego octu winnego
  • 25 g wody
Curry
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 150 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • liście kolendry, świeże posiekane, do posypania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 879.6 mg
Białko 24.2 g
Kalorie 1720.6 kJ / 411.2 kcal
Tłuszcz 31 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 9.3 g
Węglowodany 8.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...