
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kurczak tandoori
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 4 nasiona kardamonu wyłuskane
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka musztardy
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 150 g jogurtu greckiego
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g oleju
- 12 podudzi z kurczaka, ze skórą z kością
- 3 łyżki migdałów, w słupkach
Dressing miętowy
- 200 g jogurtu greckiego
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g pomidora przekrojonego na pół
- 60 g liści mięty, świeżych (1-2 pęczki)
- ½ łyżeczki soli
- liście kolendry, świeże do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 580.1 kcal / 2426.9 kJ
- Białko
- 55.7 g
- Tłuszcz
- 32.3 g
- Węglowodany
- 15.3 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Sód
- 932.7 mg