Urządzenia i Akcesoria
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
Kurczak tandoori
-
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
2 łyżeczki kolendry, mielonej
-
4 nasiona kardamonu wyłuskane
-
1 łyżeczka soli
-
6 ziaren pieprzu czarnego
-
30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczka musztardy
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
150 g jogurtu greckiego
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g oleju
-
12 podudzi z kurczaka, ze skórą z kością
-
3 łyżki migdałów, w słupkach
Dressing miętowy
-
200 g jogurtu greckiego
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g pomidora przekrojonego na pół
-
60 g liści mięty, świeżych (1-2 pęczki)
-
½ łyżeczki soli
-
liście kolendry, świeże do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
932.7 mg
Białko
55.7 g
Kalorie
2426.9 kJ /
580.1 kcal
Tłuszcz
32.3 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Węglowodany
15.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Ogórki po azjatycku (TM6)
1 Std. 30 Min
Koreański makaron japchae (TM6, TM7)
1 Std. 15 Min
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10 Std. 30 Min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 Std.
Ognisty kurczak z warzywną surówką
6 Std. 45 Min
Korma z wołowiny
3 Std. 10 Min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 Min
Wieprzowina vindaloo
4 Std. 15 Min
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1 Std.
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 Std. 5 Min
Pikantny kurczak z ziemniakami i ziołowym dipem
4 Std. 30 Min
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 Min