Risotto z warzywami i rybą (TM5)

Risotto z warzywami i rybą (TM5)

Brak ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

  • 120 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 120 g korzenia pietruszki z odciętymi końcówkami
    120 g pasternaku, z odciętymi końcówkami
  • 120 g korzenia selera pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 75 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    75 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 900 g filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 180 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
  • 180 g białego wina, wytrawnego
  • 1050 g wody
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 543.3 kcal / 2273.2 kJ
Białko 39.7 g
Tłuszcz 18.1 g
Węglowodany 50.2 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Sód 985.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...