
Urządzenia i Akcesoria
Risotto z warzywami i rybą (TM5)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
-
120 g marchewki z odciętymi końcówkami
-
120 g korzenia pietruszki z odciętymi końcówkami
-
120 g korzenia selera pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
75 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
900 g filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
3 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
1 ¾ łyżeczki soli
-
1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
180 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek
-
300 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
180 g białego wina, wytrawnego
-
1050 g wody
-
1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
543.3 kcal /
2273.2 kJ
Białko
39.7 g
Tłuszcz
18.1 g
Węglowodany
50.2 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Sód
985.4 mg