Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
20
g sera parmezan
lub 20 g sera grana padano -
100
g dyni Hokkaido, obranej, pokrojonej na kawałki
lub 100 g dyni piżmowej, obranej, pokrojonej na kawałki - 20 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 70 g ryżu do risotto, np. arborio
- 25 g białego wina, wytrawnego
- 250 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 40 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2097.7 kJ / 501.4 kcal
- Białko
- 14.2 g
- Węglowodany
- 71.6 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 471 mg
Alternatywne przepisy
Dyniowa zapiekanka z gnocchi i wołowiną
1 Std.
Gnocchi z krewetkami w ziołowym sosie
30 Min
Risotto z dynią i serem
50 Min
Jesienna zupa z pieczonego kalafiora i soczewicy
50 Min
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
45 Min
Pizza bianca z dynią i boczkiem
1 Std.
Gryczotto z grzybami i gorgonzolą
40 Min
Sałatka z kaszą bulgur i dynią na ciepło
50 Min
Dyniowe ragout z ryżem
45 Min
Wysokobiałkowy bowl z kaszą jęczmienną
1 Std.
Gruszki pod kruszonką
35 Min
Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą
50 Min