![Risotto z warzywami i rybą (TM6) Risotto z warzywami i rybą (TM6)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0060714fd9f3baebb3c80e04aed784bb/Derivates/787cc67ae2200c54c62190ba9cec788c78c4779e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g marchewki, z odciętymi końcówkami
-
80
g korzenia pietruszki, z odciętymi końcówkami
lub 80 g pasternaku, z odciętymi końcówkami - 80 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
50
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 600 g filetów z ryby o białym mięsie, np. dorsza, halibuta
- 30 g masła
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g ryżu do risotto, typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 120 g białego wina, wytrawnego
- 700 g wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2247.4 kJ / 537.2 kcal
- Białko
- 39.7 g
- Węglowodany
- 50.2 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 1179 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
1 Std.
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1 Std.
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
50 Min
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35min
Risotto z warzywami i rybą (TM5)
30 Min
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM6)
1h 10 min
Gnocchi w kremowym sosie ze szparagami
50 Min
Mac'n'cheese z mięsem i kimchi
1 Std.
Dorsz w indyjskim sosie pomidorowym
1 Std.
Ryba w stylu Veracruz
45 Min
Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniakami
30 Min
Paczuszka z łososiem i porem z ziemniakami
1 Std.