Risotto z warzywami i rybą (TM6)
TM6

Risotto z warzywami i rybą (TM6)

4.4 (69 ocen)

Składniki

  • 80 g marchewki, z odciętymi końcówkami
  • 80 g korzenia pietruszki, z odciętymi końcówkami
    lub 80 g pasternaku, z odciętymi końcówkami
  • 80 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 600 g filetów z ryby o białym mięsie, np. dorsza, halibuta
  • 30 g masła
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g ryżu do risotto, typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
  • 120 g białego wina, wytrawnego
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2247.4 kJ / 537.2 kcal
Białko
39.7 g
Węglowodany
50.2 g
Tłuszcz
17.5 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Błonnik
2.5 g
Sód
1179 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy