Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową

Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową

4.2 17 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 4 filety z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta, bez skóry i ości (ok. 200 g każdy)
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • 10 g orzechów macadamia, surowych, połówek
    10 g migdałów, blanszowanych
  • 10 g łodyg trawy cytrynowej, świeżych pokrojonych na 1 cm kawałki
    10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 1 liść limonki Kaffir, świeży (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody
  • 200 g ryżu białego, basmati
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 1 zielona papryczka chili, świeża (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojonej w plastry, do dekoracji
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • 1 limonka pokrojona w ósemki, do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 460.5 kcal / 1926.8 kJ
Białko 37.4 g
Tłuszcz 12.9 g
Węglowodany 50 g
Błonnik 3.5 g
Tłuszcz nasycony 2.4 g
Sód 1265.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...