
Urządzenia i Akcesoria
Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
4 filety z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta, bez skóry i ości (ok. 200 g każdy)
-
sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
-
10 g orzechów macadamia, surowych, połówek
-
10 g łodyg trawy cytrynowej, świeżych pokrojonych na 1 cm kawałki
-
1 liść limonki Kaffir, świeży (opcjonalnie)
-
2 ząbki czosnku
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
2 łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1000 g wody
-
200 g ryżu białego, basmati
-
300 g pomidorków koktajlowych
-
5 g liści kolendry, świeżych
-
1 zielona papryczka chili, świeża (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojonej w plastry, do dekoracji
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
-
1 limonka pokrojona w ósemki, do skropienia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
460.5 kcal /
1926.8 kJ
Białko
37.4 g
Tłuszcz
12.9 g
Węglowodany
50 g
Błonnik
3.5 g
Tłuszcz nasycony
2.4 g
Sód
1265.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

Szybkie obiady VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Zupa krem i chipsy z batata (TM6)
35 min
Gryczotto z grzybami i gorgonzolą
40 min
Ryba w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
1 godz. 5 min
Łosoś wasabi w sezamie z sałatką z ogórków
25 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Makaron z soczewicy z warzywami i łososiem
30 min
Ryba w stylu Veracruz
45 min
Dorsz pod orzechową kruszonką z kaszą i sałatką
35 min
Pieczone bataty z jajkiem sadzonym na parze
30 min
Pieczone kieszonki z kurczaka z frytkami
50 min
Kalafior tikka masala
30 min
Gyros z sosem paprykowym i pieczonymi ziemniakami
30 min