Węgierska zupa rybna (Halászlé)

Węgierska zupa rybna (Halászlé)

4.5 4 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje

Składniki

  • 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
  • 30 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 15 g masła
  • 25 - 40 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 560 g wody
  • ½ łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub rybnego (patrz wskazówka)
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), lub rybnego, pokruszona
  • 50 g białego wina, wytrawnego
    50 g wody
  • 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 2-3 mm paski
  • 40 - 50 g kostek boczku
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 300 - 350 g filetów rybnych bez skóry i ości, np. z suma, sandacza, szczupaka, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 5 g białego octu winnego
    5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 - 2 nitki szafranu (opcjonalnie)
  • sól do smaku

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 286.2 mg
Białko 38.1 g
Kalorie 1686.5 kJ / 403.1 kcal
Tłuszcz 18.5 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 7.9 g
Węglowodany 18 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...