Urządzenia i Akcesoria
Węgierska zupa rybna (Halászlé)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje
Składniki
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
60 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
-
30 g cebuli przekrojonej na pół
-
½ - 1 ząbek czosnku
-
15 g masła
-
25 - 40 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
560 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), lub rybnego, pokruszona½ łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub rybnego (patrz wskazówka)
-
50 g wody50 g białego wina, wytrawnego
-
1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
15 g koncentratu pomidorowego
-
50 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 2-3 mm paski
-
40 - 50 g kostek boczku
-
1 liść laurowy, suszony
-
300 - 350 g filetów rybnych bez skóry i ości, np. z suma, sandacza, szczupaka, pokrojonych na 4 cm kawałki
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego5 g białego octu winnego
-
1 - 2 nitki szafranu (opcjonalnie)
-
sól do smaku
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
286.2 mg
Białko
38.1 g
Kalorie
1686.5 kJ /
403.1 kcal
Tłuszcz
18.5 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Węglowodany
18 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZUPY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chłodnik z buraków i rzodkiewek
1 godz.
Gulasz z owoców morza z ziemniakami
1 godz.
Gulasz z owoców morza z ryżem
30 min
Zupa rybna z kolendrą
45 min
Zupa rybna z krewetkami i małżami
50 min
Portugalska zupa rybna Caldeirada
55 min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Ryba w stylu Veracruz
45 min
Caldeirada - portugalska zupa rybna
45 min
Zupa rybna z warzywami
45 min
Łatwy gulasz rybny
35 min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55 min