Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)

Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)

4.7 859 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    10 g
  • ząbki czosnku
    3
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1
  • liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
    5 g
  • czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
    2 łyżeczki
  • oleju sezamowego, prażonego
    1 łyżeczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    1 - 2 łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • wody
    600 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • sosu rybnego
    1 łyżeczka
  • mąki ryżowej (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • łodygi trawy cytrynowej, świeże rozgniecione (patrz wskazówka)
    2 - 3
  • pieczarek przekrojonych na pół
    150 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm paski
    400 g
  • pędów bambusa, z puszki odsączonych
    150 g
  • fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę
    400 g
  • kiełków fasoli mung, świeżych (opcjonalnie)
    80 - 100 g
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • mleczka kokosowego
    400 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 405.9 kcal / 1698.2 kJ
Białko 28.8 g
Tłuszcz 18.6 g
Węglowodany 20.8 g
Błonnik 3.5 g
Tłuszcz nasycony 14.8 g
Sód 499 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...