
Urządzenia i Akcesoria
Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje
Składniki
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
¼ - ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
5 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
-
½ łyżeczki oleju sezamowego, prażonego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
¼ łyżeczki soli
-
470 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki sosu rybnego
-
½ łyżeczki mąki ryżowej (opcjonalnie)
-
1 - 1 ½ łodygi trawy cytrynowej, świeże rozgniecione (patrz wskazówka)
-
75 g pieczarek przekrojonych na pół
-
200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm paski
-
75 g pędów bambusa, z puszki odsączonych
-
200 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę
-
40 - 50 g kiełków fasoli mung, świeżych (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
200 g mleczka kokosowego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
502.5 mg
Białko
28.8 g
Kalorie
1699.4 kJ /
406.2 kcal
Tłuszcz
18.6 g
Błonnik
3.5 g
Tłuszcz nasycony
14.8 g
Węglowodany
20.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

ZUPY
11 Przepisów
Polska
Polska