Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)

Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)

4.5 13 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje

Składniki

  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • ¼ - ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego, prażonego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 470 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki sosu rybnego
  • ½ łyżeczki mąki ryżowej (opcjonalnie)
  • 1 - 1 ½ łodygi trawy cytrynowej, świeże rozgniecione (patrz wskazówka)
  • 75 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm paski
  • 75 g pędów bambusa, z puszki odsączonych
  • 200 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 40 - 50 g kiełków fasoli mung, świeżych (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 200 g mleczka kokosowego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 502.5 mg
Białko 28.8 g
Kalorie 1699.4 kJ / 406.2 kcal
Tłuszcz 18.6 g
Błonnik 3.5 g
Tłuszcz nasycony 14.8 g
Węglowodany 20.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...