Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami

Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami

4.6 40 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 15 g oleju
  • 75 g kostek boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • ½ jajka roztrzepanego (patrz wskazówka)
  • 15 g bułki tartej
  • ½ łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 300 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l)
  • 350 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 15 - 20 g mąki pszennej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1120.9 mg
Białko 35.1 g
Kalorie 3715.6 kJ / 888.1 kcal
Tłuszcz 64.7 g
Błonnik 4.9 g
Tłuszcz nasycony 25.6 g
Węglowodany 46 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...