Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w cieście francuskim
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje
Składniki
-
2 filety z piersi kurczaka, bez skóry w całości (ok. 150 g każdy)
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
zioła prowansalskie, suszone do oprószenia
-
1 ząbek czosnku
-
3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
80 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
-
30 g masła
-
olej do smażenia
-
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
-
½ opakowania sera camembert pokrojonego w plastry (60 g)
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
-
ziarna sezamu, białego do posypania
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1230.8 mg
Białko
52 g
Kalorie
4719.4 kJ /
1128 kcal
Tłuszcz
78.7 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
34.1 g
Węglowodany
53.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER 2024
33 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Naleśniki z mięsnym farszem
1 godz.
Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami
1 godz. 20 min
Paluchy z ciasta francuskiego z nadzieniem
40 min
Imprezowy pierścień z szynką i serem
2 godz.
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1 godz. 30 min
Roladka z kurczaka i frytki z marchewki
1 godz.
Roladki z kurczaka z ryżem i sosem musztardowym
50 min
Zapiekane naleśniki z kurczakiem
1 godz. 25 min
Cordon bleu z kurczaka
20 min
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1 godz.
Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)
45 min
Udka kurczaka pieczone na kapuście
1 godz. 10 min