Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem
TM6 TM5

Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem

4.9 (151 ocen)

Składniki

  • 6 - 8 udek z kurczaka, ze skórą, z kością
  • 1 - 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła, plus 2 łyżki
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g wody
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4109.9 kJ / 982.3 kcal
Białko
60.1 g
Węglowodany
5.5 g
Tłuszcz
79.4 g
Tłuszcz nasycony
29.6 g
Błonnik
1.4 g
Sód
557.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy