Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem

Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem

4.8 1.4K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • 6 - 8 udek z kurczaka, ze skórą, z kością
  • 1 - 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła plus 2 łyżki
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g wody
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 557.4 mg
Białko 60.1 g
Kalorie 4109.9 kJ / 982.3 kcal
Tłuszcz 79.4 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 29.6 g
Węglowodany 5.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...