
Wersje kompatybilne
Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 1 ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 350 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 400 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
- 2 szczypty soli
-
500
g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
lub 500 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki - 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 200 g mleka
- 1 szczypta cukru
- 3 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 553.9 kcal / 2317.7 kJ
- Białko
- 31.8 g
- Tłuszcz
- 38.7 g
- Węglowodany
- 24.1 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.5 g
- Sód
- 998.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rolady wieprzowe z kiszoną kapustą
1 godz. 30 min
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 godz. 20 min
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
1 godz. 50 min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Kurczak w sosie paprykowym z ryżem; Twarożek z morelami
1 godz.
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 min
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
55 min
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1 godz. 30 min
Czosnkowy gulasz z indyka
45 min
Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem
40 min
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1 godz.