Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Klopsiki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i dłoni
- 750 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 75 g bułki tartej
- 1 jajko
- 30 g mleka
- ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli
Kremowy sos
- 400 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g mąki pszennej
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 20 g musztardy Dijon
- 20 g sosu sojowego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1875.7 kJ / 448 kcal
- Białko
- 29.7 g
- Węglowodany
- 18.2 g
- Tłuszcz
- 28.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.8 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 816.3 mg