Urządzenia i Akcesoria
Warkocze orzechowe
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz.
8 sztuk
Składniki
Nadzienie orzechowe
-
110 g orzechów włoskich, łuskanych110 g orzechów laskowych
-
55 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
Ciasto półfrancuskie
-
120 g mleka
-
10 g cukru
-
1 jajko
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 szczypta soli
-
80 g masła zimnego, pokrojonego w 5 mm plastry
Lukier
-
85 g cukru
-
10 g wody
-
1 łyżeczki rumu½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
42.1 mg
Białko
8.1 g
Kalorie
1677.9 kJ /
401 kcal
Tłuszcz
20.4 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Węglowodany
48.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DRUGIE ŚNIADANIA CZ. II
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1 godz. 15 min
Andaluzyjskie herbatniki (mantecados)
1 godz.
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 godz. 30 min
Batoniki żurawinowo-kokosowe
1 godz. 40 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2 godz.
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 godz. 45 min
Mleczne bułki do odrywania
4 godz.
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Słodkie maślane rogale
2 godz. 10 min