Zawijane drożdżówki z serem

Zawijane drożdżówki z serem

4.8 3.9K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
10 sztuk

Składniki

Ciasto
  • 220 g mleka
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 40 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 - 3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
Masa serowa
  • 500 g twarogu, półtłustego w kostce, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Formowanie i pieczenie
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
Lukier
  • 150 g cukru
  • 20 - 25 g wody gorącej

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 350.5 mg
Białko 20.2 g
Kalorie 2431.2 kJ / 581 kcal
Tłuszcz 28.2 g
Błonnik 2 g
Tłuszcz nasycony 16 g
Węglowodany 62.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...