Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g rodzynek
- 30 g rumu
- 180 g wody
- 50 g mleka, plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 40 g cukru
- 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
50
g semoliny z pszenicy durum, drobnej
lub 50 g mąki krupczatki - 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- olej, do natłuszczenia
- 1 żółtko
- migdały, w płatkach, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1062.8 kJ / 254 kcal
- Białko
- 8.5 g
- Węglowodany
- 46.8 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 253.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Chałka z waniliową kruszonką
1h 5min
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2 Std. 20 Min
Batoniki żurawinowo-kokosowe
1 Std. 40 Min
Malinianki
2h 50min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min
Świderki z makiem
2h 10min
Warkocz makowy
2 Std. 45 Min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2h
Imprezowe kąski preclowe
1 Std. 20 Min
Mleczne bułki do odrywania
4h