
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g rodzynek
- 30 g rumu
- 180 g wody
- 50 g mleka, plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 40 g cukru
- 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
50
g semoliny z pszenicy durum, drobnej
lub 50 g mąki krupczatki - 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- olej, do natłuszczenia
- 1 żółtko
- migdały, w płatkach, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1062.8 kJ / 254 kcal
- Białko
- 8.5 g
- Węglowodany
- 46.8 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 253.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 godz. 55 min
Paluszki z serem i ziołami
40 Min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 Std. 45 Min
Retro pizza na grubym cieście (TM6)
1 Std. 45 Min
Warkocze orzechowe
2 godz.
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2 godz.
Chrupkie pieczywo żurawinowo-kokosowe
2 Std. 15 Min
Słodkie maślane rogale
2 Std. 10 Min
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1 Std. 50 Min
Świderki z makiem
2 Std. 10 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.