Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g rodzynek
- 30 g rumu
- 180 g wody
- 50 g mleka, plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 40 g cukru
- 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
50
g semoliny z pszenicy durum, drobnej
lub 50 g mąki krupczatki - 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- olej, do natłuszczenia
- 1 żółtko
- migdały, w płatkach, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1062.8 kJ / 254 kcal
- Białko
- 8.5 g
- Węglowodany
- 46.8 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 253.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mleczne bułki do odrywania
4 Std.
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Bułki maślane z ziarnami
2 Std.
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2 Std. 40 Min
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2 godz. 50 min
Świderki z makiem
2h 10min
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 Std. 50 Min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 Std.
Słodkie maślane rogale
2h 10min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1u. 45min