Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)

Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)

4.8 1.1K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz.
12 sztuk

Składniki

Ciasto
  • mleka
    200 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    80 g
  • cukru
    70 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    25 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • mąki pszennej
    400 g
  • jajko
    1
  • kardamonu, mielonego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 szczypta
Budyń
  • mleka
    300 g
  • żółtka
    3
  • masła
    30 g
  • cukru
    50 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mąki pszennej
    45 g
Formowanie i pieczenie bułeczek
  • mąka pszenna do oprószenia
  • białko lekko roztrzepane, do posmarowania
    1
  • cukru pudru
    200 g
  • gorącej wody
    20 g
  • wiórków kokosowych do posypania
    12 łyżeczek

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 368.7 kcal / 1542.6 kJ
Białko 7.6 g
Tłuszcz 11.8 g
Węglowodany 59 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 7.1 g
Sód 48.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...