![Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller) Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3e0686387263b8bc8520df92c7b7700e/Derivates/450d931cb563264a4eaa8dcd4843adf2ab1238d8.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mleka
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 70 g cukru
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
Budyń
- 300 g mleka
- 3 żółtka
- 30 g masła
- 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 45 g mąki pszennej
Formowanie i pieczenie bułeczek
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 białko, lekko roztrzepane, do posmarowania
- 200 g cukru pudru
- 20 g gorącej wody
- 12 łyżeczek wiórków kokosowych, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1542.6 kJ / 368.7 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 59 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 48.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Bułki z mlekiem skondensowanym
1 godz. 15 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Warkocze orzechowe
2 godz.
Słodkie maślane rogale
2 godz. 10 min
Pączki pieczone
2 godz. 40 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Racuchy na maślance
30 min
Ślimaczki z budyniem i rodzynkami
1 Std. 50 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Muffinkowe mini jabłeczniki (TM6)
1 godz. 35 min