Urządzenia i Akcesoria
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz.
12 sztuk
Składniki
Ciasto
-
200 g mleka
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
70 g cukru
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)25 g drożdży świeżych pokruszonych
-
400 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
1 łyżeczka kardamonu, mielonego
-
1 szczypta soli
Budyń
-
300 g mleka
-
3 żółtka
-
30 g masła
-
50 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
45 g mąki pszennej
Formowanie i pieczenie bułeczek
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 białko lekko roztrzepane, do posmarowania
-
200 g cukru pudru
-
20 g gorącej wody
-
12 łyżeczek wiórków kokosowych do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
48.4 mg
Białko
7.6 g
Kalorie
1542.6 kJ /
368.7 kcal
Tłuszcz
11.8 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Węglowodany
59 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Warkocze orzechowe
2h
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2h 45min
Chleb tygrysi
4h
Meksykańskie zaplatane bułki
2h
Bułki z mlekiem skondensowanym
1h 15min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1h 30min
Ślimaczki z budyniem i rodzynkami
1h 50min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1h 45min
Rolada żyrafa
3h
Słodkie maślane rogale
2h 10min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min