Urządzenia i Akcesoria
Orzechowe świderki
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
20 sztuk
Składniki
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
250 g masła pokrojonego na kawałki
-
250 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
-
1 szczypta soli
-
100 g orzechów, mieszanych np. włoskich, laskowych, migdałów
-
70 g cukru
-
25 g czekolady dowolnej (mlecznej, gorzkiej lub białej), pokrojonej na kawałki
-
1 jajko
-
10 g rumu (opcjonalnie)
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
100 g dżemu morelowego, gładkiego (patrz wskazówka)
-
3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
8 łyżek cukru pudru
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
76.6 mg
Białko
4.2 g
Kalorie
976 kJ /
233.3 kcal
Tłuszcz
14.2 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Węglowodany
23.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Tłusty czwartek II
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciastka z kremem orzechowym
1 godz. 20 min
Czekoladowe krążki z bakaliami (beggars)
30 min
Andaluzyjskie herbatniki (mantecados)
1 godz.
Sernik cytrynowy z bezą szwajcarską
10 godz.
Paluszki serowe z pestkami dyni
1 godz. 30 min
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1 godz. 50 min
Kulki migdałowo-wiśniowe
4 godz.
Minestrone z kurczakiem i kluskami kładzionymi
50 min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami macadamia
45 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.