Drożdżówki z ricottą i rabarbarem

Drożdżówki z ricottą i rabarbarem

4.6 25 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
7 sztuk

Składniki

Kruszonka i rabarbar
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 20 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 130 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
  • 130 g mleka
  • 35 g cukru
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 260 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 szczypta soli
Masa z ricotty
  • 130 g sera ricotta odsączonego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
  • ½ jajka roztrzepanego
  • 15 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 64.4 mg
Białko 9.3 g
Kalorie 1350 kJ / 322.7 kcal
Tłuszcz 11.6 g
Błonnik 2 g
Tłuszcz nasycony 6.8 g
Węglowodany 45.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...