Urządzenia i Akcesoria
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
7 sztuk
Składniki
Kruszonka i rabarbar
-
25 g mąki pszennej
-
25 g cukru
-
20 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
130 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
-
130 g mleka
-
35 g cukru
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 jajko
-
260 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
1 szczypta soli
Masa z ricotty
-
130 g sera ricotta odsączonego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
-
½ jajka roztrzepanego
-
15 g cukru
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
64.4 mg
Białko
9.3 g
Kalorie
1350 kJ /
322.7 kcal
Tłuszcz
11.6 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
6.8 g
Węglowodany
45.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Warkocz makowy
2 godz. 45 min
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2 godz.
Jagodzianki
3 godz. 30 min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 godz. 55 min
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 godz. 15 min
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 godz. 45 min
Rabarbarowe ślimaczki
2 godz.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 godz. 30 min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min