Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 750 g mleka
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 110 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 jajka
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- olej, do natłuszczenia miski
- 60 g budyniu waniliowego, w proszku, bez cukru
- 400 - 420 g śliwek węgierek, bez pestek (ok. 18 sztuk), przekrojonych na pół
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1242 kJ / 296.6 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 52 g
- Tłuszcz
- 6.9 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 Std. 20 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Drożdżówki z serem
1 Std.
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Jagodzianki
3 Std. 30 Min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 Std. 30 Min
Rabarbarowe ślimaczki
2h
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2h
Drożdżówki-serca z dżemem
2h 10min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2h 40min
Rogaliki na piątkę
2 Std. 20 Min