Warkocz makowy

Warkocz makowy

4.7 323 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
2 sztuki

Składniki

Ciasto
  • mleka
    160 g
  • cukru
    100 g
  • cukru waniliowego Dr. Oetker®
    2 łyżeczki
  • drożdży suszonych instant Dr. Oetker® (7 g)
    1 opakowanie
    20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • jajka
    3
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    50 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    500 g
  • ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®
    ½ łyżeczki
Masa makowa
  • orzechów włoskich, łuskanych
    20 g
  • migdałów, ze skórką
    20 g
  • maku
    200 g
  • suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
    50 g
  • mleka
    140 g
  • cukru
    50 g
  • miodu
    30 g
  • rodzynek
    50 g
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej
    40 g
  • ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker® (patrz wariant)
    ¼ - ½ łyżeczki
  • cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetker®
    ¼ łyżeczki
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
  • cukru
    200 g
  • gorącej wody
    30 g

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 2485 kcal / 10403 kJ
Białko 57 g
Tłuszcz 68 g
Węglowodany 423 g
Błonnik 23 g
Tłuszcz nasycony 22 g
Sód 185.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...