
Urządzenia i Akcesoria
Warkocz makowy
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
2 sztuki
Składniki
Ciasto
-
160 g mleka
-
100 g cukru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego Dr. Oetker®
-
1 opakowanie drożdży suszonych instant Dr. Oetker® (7 g)
-
3 jajka
-
50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
½ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®
Masa makowa
-
20 g orzechów włoskich, łuskanych
-
20 g migdałów, ze skórką
-
200 g maku
-
50 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
-
140 g mleka
-
50 g cukru
-
30 g miodu
-
50 g rodzynek
-
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
¼ - ½ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker® (patrz wariant)
-
¼ łyżeczki cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetker®
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
-
200 g cukru
-
30 g gorącej wody
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
2485 kcal /
10403 kJ
Białko
57 g
Tłuszcz
68 g
Węglowodany
423 g
Błonnik
23 g
Tłuszcz nasycony
22 g
Sód
185.5 mg