Warkocz makowy

Warkocz makowy

4.7 324 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
2 sztuki

Składniki

Ciasto
  • 160 g mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego Dr. Oetker®
  • 1 opakowanie drożdży suszonych instant Dr. Oetker® (7 g)
    20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 3 jajka
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®
Masa makowa
  • 20 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 20 g migdałów, ze skórką
  • 200 g maku
  • 50 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
  • 140 g mleka
  • 50 g cukru
  • 30 g miodu
  • 50 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ¼ - ½ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker® (patrz wariant)
  • ¼ łyżeczki cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetker®
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
  • 200 g cukru
  • 30 g gorącej wody

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 2485 kcal / 10403 kJ
Białko 57 g
Tłuszcz 68 g
Węglowodany 423 g
Błonnik 23 g
Tłuszcz nasycony 22 g
Sód 185.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...