
Urządzenia i Akcesoria
Warkocz makowy
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
2 sztuki
Składniki
Ciasto
-
mleka160 g
-
cukru100 g
-
cukru waniliowego Dr. Oetker®2 łyżeczki
-
drożdży suszonych instant Dr. Oetker® (7 g)1 opakowanie
-
jajka3
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki50 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu500 g
-
ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®½ łyżeczki
Masa makowa
-
orzechów włoskich, łuskanych20 g
-
migdałów, ze skórką20 g
-
maku200 g
-
suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek50 g
-
mleka140 g
-
cukru50 g
-
miodu30 g
-
rodzynek50 g
-
kandyzowanej skórki pomarańczowej40 g
-
ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker® (patrz wariant)¼ - ½ łyżeczki
-
cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetker®¼ łyżeczki
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
-
cukru200 g
-
gorącej wody30 g
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
2485 kcal /
10403 kJ
Białko
57 g
Tłuszcz
68 g
Węglowodany
423 g
Błonnik
23 g
Tłuszcz nasycony
22 g
Sód
185.5 mg