![Brioszka „korona” z likierem Brioszka „korona” z likierem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/771a9a18-581e-49d9-8956-cc3acaf1fbb3/Derivates/325b0d7d-e50c-42f0-bb00-64a08ff14710.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
- 160 g mleka, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750 (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- 70 g likieru typu irish cream, np. Baileys®
- 1 szczypta soli
-
50
g groszków z gorzkiej czekolady
lub 50 g rodzynek - 250 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1185.7 kJ / 283.4 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 40.5 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 34 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2u. 30min
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1h 50min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14h 30min
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM6)
1 Std. 10 Min
Wieniec orkiszowy
4h
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2h
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1u. 15min
Semifredo z kawą zbożową
7 godz.
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1u. 20min
Meksykańskie zaplatane bułki
2h
Warkocze orzechowe
2h