Brioszka „korona” z likierem
TM6

Brioszka „korona” z likierem

4.7 (41 ocen)

Składniki

  • 70 g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
  • 160 g mleka, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750 (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko
  • 70 g likieru typu irish cream, np. Baileys®
  • 1 szczypta soli
  • 50 g groszków z gorzkiej czekolady
    lub 50 g rodzynek
  • 250 g wody
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1185.7 kJ / 283.4 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
40.5 g
Tłuszcz
9.7 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Błonnik
1.8 g
Sód
34 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy