
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
- 160 g mleka plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
15
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750 (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- 70 g likieru typu irish cream, np. Baileys®
- 1 szczypta soli
-
50
g groszków z gorzkiej czekolady
lub 50 g rodzynek - 250 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 283.4 kcal / 1185.7 kJ
- Białko
- 7 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Węglowodany
- 40.5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Sód
- 34 mg