
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 125 g mleka, w temp. pokojowej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 50 g cukru
- 310 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
Nadzienie z rabarbaru
- 40 g migdałów, ze skórką
- 250 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - mąka pszenna, do oprószenia blatu
Lukier
- 50 g cukru pudru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 994 kJ / 238 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 2.2 g
Alternatywne przepisy
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 godz. 30 min
Jagodzianki
3 godz. 30 min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 godz. 20 min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Orkiszowa galette z rabarbarem
3 godz. 10 min
Maślankowiec ze śliwkami
1 godz. 15 min
Tarta z rabarbarem i bezą
2 godz. 20 min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Galette z borówkami
1 godz. 25 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 godz. 20 min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 godz. 15 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 godz. 45 min