Rabarbarowe ślimaczki

Rabarbarowe ślimaczki

4.8 2.3K ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
12 sztuk

Składniki

Ciasto
  • 125 g mleka w temp. pokojowej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 50 g cukru
  • 310 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
Nadzienie z rabarbaru
  • 40 g migdałów, ze skórką
  • 250 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
    10 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
Lukier
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 235.9 kcal / 987 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 8.2 g
Węglowodany 36.7 g
Błonnik 2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...