Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 125 g mleka, w temp. pokojowej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży, pokruszonych - 50 g cukru
- 310 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
Nadzienie z rabarbaru
- 40 g migdałów, ze skórką
- 250 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
Lukier
- 50 g cukru pudru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 987 kJ / 235.9 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 36.7 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3h 45min
Sernik z rabarbarem
7 Std. 30 Min
Tarta z rabarbarem i bezą
2h 20 min
Galette z borówkami
1 Std. 25 Min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2h 20 min
Jagodzianki
3h 30min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1h 30 phút
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1h 20 phút
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1h 15 phút
Ślimaczek cynamonowy XXL z polewą z serka kremowego
2 godz. 50 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1h 10min