Rabarbarowe ślimaczki
TM5 TM6

Rabarbarowe ślimaczki

4.8 (304 oceny)

Składniki

Ciasto

  • 125 g mleka, w temp. pokojowej
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 50 g cukru
  • 310 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy

Nadzienie z rabarbaru

  • 40 g migdałów, ze skórką
  • 250 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
    lub 10 g skrobi kukurydzianej
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu

Lukier

  • 50 g cukru pudru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
994 kJ / 238 kcal
Białko
5 g
Węglowodany
33 g
Tłuszcz
9 g
Błonnik
2.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie