
Urządzenia i Akcesoria
Rabarbarowe ślimaczki
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
12 sztuk
Składniki
Ciasto
-
125 g mleka w temp. pokojowej
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
50 g cukru
-
310 g mąki pszennej
-
¼ łyżeczki soli
-
1 żółtko
-
40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
Nadzienie z rabarbaru
-
40 g migdałów, ze skórką
-
250 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
-
2 szczypty cynamonu, mielonego
-
60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
10 g skrobi ziemniaczanej
-
40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Lukier
-
50 g cukru pudru
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
235.9 kcal /
987 kJ
Białko
4.8 g
Tłuszcz
8.2 g
Węglowodany
36.7 g
Błonnik
2 g