Szparagi zapiekane w szynce

Szparagi zapiekane w szynce

4.6 17 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
2 porcje

Składniki

  • 50 g sera gouda pokrojonego na kawałki
  • 25 g czerstwej bułki pokrojonej na kawałki
    25 g bułki tartej
  • ½ ząbka czosnku
  • 380 g wody
  • ¼ łyżeczki soli plus 1 szczypta
  • 1 szczypta cukru
  • 300 - 400 g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek
    300 - 400 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
  • 20 g masła pokrojonego na kawałki
  • 10 g mąki pszennej
  • 2 - 3 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 plastry szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1050.3 mg
Białko 17.1 g
Kalorie 1256.3 kJ / 300.3 kcal
Tłuszcz 18.7 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 10.7 g
Węglowodany 18.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...