Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g pora, tylko biała część
- 600 g ziemniaków, mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła, plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka i wariant)
lub ½ kostki bulionu rybnego (na 0,5 l), pokruszonej - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 600 g fileta z ryby o białym mięsie, np. dorsza, mintaja, morszczuka, pokrojonego na 8-10 cm kawałki
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 300 g wody
- 1 cytryna, pokrojona w ósemki, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2110.9 kJ / 504.5 kcal
- Białko
- 35 g
- Węglowodany
- 36.2 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 698.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1sa
Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
1sa
Gnocchi z krewetkami w ziołowym sosie
30 Min
Kurczak w cieście francuskim
45 Min
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35 Min
Gnocchi w kremowym sosie ze szparagami
50 Min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1sa
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM5)
1sa
Risotto z warzywami i rybą (TM6)
30 Min
Paczuszka z łososiem i porem z ziemniakami
1sa
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)
1h 10min
Dyniowa zapiekanka z gnocchi i wołowiną
1sa