Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym

Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym

4.6 490 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji

Składniki

Ziemniaki Hasselback
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g
    40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ziemniaków podłużnych, nieobranych, dokładnie umytych (180-200 g każdy)
    6
  • boczku parzonego, w plastrach pokrojonych na 3-4 cm kawałki
    6 plastrów
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • rozmarynu, świeżego (opcjonalnie) tylko liście
    1 gałązka
  • wody
    700 g
  • olej do posmarowania
Dip z serem pleśniowym
  • korniszonów pokrojonych na 3 cm kawałki
    60 g
  • sera z niebieską pleśnią pokrojonego na kawałki
    100 - 125 g
  • twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
    250 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    200 - 220 g
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • szczypiorku drobno posiekanego
    5 - 10 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 567.6 kcal / 2374.9 kJ
Białko 22.6 g
Tłuszcz 35.3 g
Węglowodany 41.1 g
Błonnik 4.9 g
Tłuszcz nasycony 17.7 g
Sód 1395.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...