Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym
TM6 TM5

Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym

4.6 (475 ocen)

Składniki

Ziemniaki Hasselback

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 6 ziemniaków, podłużnych, nieobranych, dokładnie umytych (180-200 g każdy)
  • 6 plastrów boczku parzonego, w plastrach, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 700 g wody
  • olej, do posmarowania

Dip z serem pleśniowym

  • 60 g korniszonów, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 100 - 125 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego na kawałki
  • 250 g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
  • 200 - 220 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 - 10 g szczypiorku, drobno posiekanego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2374.9 kJ / 567.6 kcal
Białko
22.6 g
Węglowodany
41.1 g
Tłuszcz
35.3 g
Tłuszcz nasycony
17.7 g
Błonnik
4.9 g
Sód
1395.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy