Urządzenia i Akcesoria
Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji
Składniki
Ziemniaki Hasselback
-
40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
6 ziemniaków podłużnych, nieobranych, dokładnie umytych (180-200 g każdy)
-
6 plastrów boczku parzonego, w plastrach pokrojonych na 3-4 cm kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 gałązka rozmarynu, świeżego (opcjonalnie) tylko liście
-
700 g wody
-
olej do posmarowania
Dip z serem pleśniowym
-
60 g korniszonów pokrojonych na 3 cm kawałki
-
100 - 125 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na kawałki
-
250 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
-
200 - 220 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
5 - 10 g szczypiorku drobno posiekanego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1395.7 mg
Białko
22.6 g
Kalorie
2374.9 kJ /
567.6 kcal
Tłuszcz
35.3 g
Błonnik
4.9 g
Tłuszcz nasycony
17.7 g
Węglowodany
41.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER IV/2022
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM5)
40 min
Kanapki klubowe (Club sandwich)
1 godz.
Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM5)
55 min
Migas z papryczkami Padrón
30 min
Jajka z boczkiem i szpinakiem z Varomy; Fasola w sosie pomidorowym na ciepło
55 min
Croque Madame
35 min
Chlebki z grilla
1 godz. 35 min
Sałatka z preclami
30 min
Hot-dogi z salsą z mango i orzechowym majonezem
45 min
Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą
1 godz.
Pikantne łódeczki ziemniaczane pieczone na grillu
50 min
Ryba w piwnym cieście
30 min