Wersje kompatybilne
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polędwica wieprzowa à la Wellington
- 1 polędwica wieprzowa (ok. 500 g, 30 cm długości), w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła, plus dodatkowo 1 łyżka
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g wody
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g, 40 x 25 cm, patrz wskazówka)
- 2 łyżki bułki tartej
- 12 plastrów boczku parzonego, wędzonego
- 1 jajko, roztrzepane
Szampański sos
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 10 g masła
-
150
g szampana
lub 150 g wina musującego, typu Prosecco - 150 g wody
-
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżka skrobi kukurydzianej -
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 5065.9 kJ / 1210.8 kcal
- Białko
- 47.9 g
- Węglowodany
- 49.4 g
- Tłuszcz
- 88 g
- Tłuszcz nasycony
- 34 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 1559.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
2h
Zielone bao z szarpaną kaczką
1h 45min
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 Min
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10h 30min
Rolady z polędwiczki z sosem i ziemniakami
55min
Indyk w glazurze pomarańczowej
29 godz. 45 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 Std.
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 Std. 30 Min
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50min
Turbot w szampańskim sosie
40 Min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 Std. 30 Min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)
1h 40min