Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem

Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem

4.4 91 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

Polędwica wieprzowa à la Wellington
  • masła
    1 łyżka
  • polędwica wieprzowa (ok. 500 g, 30 cm długości), w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek
    1
  • soli
    1 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • masła
    20 g
  • zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
    200 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    20 g
  • wody
    20 g
  • ciasta francuskiego (ok. 275 g, 40 x 25 cm, patrz wskazówka)
    1 opakowanie
  • bułki tartej
    2 łyżki
  • boczku parzonego, wędzonego
    12 plastrów
  • jajko roztrzepane
    1
Szampański sos
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    150 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • masła
    10 g
  • szampana
    150 g
    150 g wina musującego, typu Prosecco
  • wody
    150 g
  • skrobi ziemniaczanej
    1 łyżkę
    1 łyżkę skrobi kukurydzianej
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczkę
    1 kostkę bulionu mięsnego (na 0,5 l)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1210.8 kcal / 5065.9 kJ
Białko 47.9 g
Tłuszcz 88 g
Węglowodany 49.4 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 34 g
Sód 1559.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...