
Wersje kompatybilne
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polędwica wieprzowa à la Wellington
- 1 łyżka masła
- 1 polędwica wieprzowa (ok. 500 g, 30 cm długości), w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek
- 1 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 200 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g wody
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g, 40 x 25 cm, patrz wskazówka)
- 2 łyżki bułki tartej
- 12 plastrów boczku parzonego, wędzonego
- 1 jajko roztrzepane
Szampański sos
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g masła
-
150
g szampana
lub 150 g wina musującego, typu Prosecco - 150 g wody
-
1
łyżkę skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżkę skrobi kukurydzianej -
1
łyżeczkę koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostkę bulionu mięsnego (na 0,5 l)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1210.8 kcal / 5065.9 kJ
- Białko
- 47.9 g
- Tłuszcz
- 88 g
- Węglowodany
- 49.4 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 34 g
- Sód
- 1559.1 mg