Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
TM5 TM6

Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem

4.5 (87 ocen)

Składniki

Polędwica wieprzowa à la Wellington

  • 1 łyżka masła
  • 1 polędwica wieprzowa (ok. 500 g, 30 cm długości), w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek
  • 1 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 200 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g, 40 x 25 cm, patrz wskazówka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 12 plastrów boczku parzonego, wędzonego
  • 1 jajko, roztrzepane

Szampański sos

  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 10 g masła
  • 150 g szampana
    lub 150 g wina musującego, typu Prosecco
  • 150 g wody
  • 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej
    lub 1 łyżkę skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczkę koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostkę bulionu mięsnego (na 0,5 l)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
5065.9 kJ / 1210.8 kcal
Białko
47.9 g
Węglowodany
49.4 g
Tłuszcz
88 g
Tłuszcz nasycony
34 g
Błonnik
4.6 g
Sód
1559.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy