Urządzenia i Akcesoria
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Polędwica wieprzowa à la Wellington
-
1 łyżka masła
-
1 polędwica wieprzowa (ok. 500 g, 30 cm długości), w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek
-
1 łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g masła
-
200 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
-
20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
20 g wody
-
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g, 40 x 25 cm, patrz wskazówka)
-
2 łyżki bułki tartej
-
12 plastrów boczku parzonego, wędzonego
-
1 jajko roztrzepane
Szampański sos
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
10 g masła
-
150 g wina musującego, typu Prosecco150 g szampana
-
150 g wody
-
1 łyżkę skrobi kukurydzianej1 łyżkę skrobi ziemniaczanej
-
1 kostkę bulionu mięsnego (na 0,5 l)1 łyżeczkę koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1559.1 mg
Białko
47.9 g
Kalorie
5065.9 kJ /
1210.8 kcal
Tłuszcz
88 g
Błonnik
4.6 g
Tłuszcz nasycony
34 g
Węglowodany
49.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SZAMPAŃSKIE PRZYJĘCIE
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kurczak w cieście francuskim
45 min
Wytrawne mini serniczki i drink truskawkowy z szampanem
3 godz. 40 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6, TM7)
1 godz. 40 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1 godz. 40 min
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów
50 min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5 godz.
Tarta ze szparagami i szynką
1 godz.
Turbot w szampańskim sosie
40 min
Indyk w kruchym cieście
1 godz. 30 min
Polędwica à la Wellington
2 godz. 10 min
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2 godz.
Szarpany indyk pod pierzynką z batatów
1 godz. 50 min