Urządzenia i Akcesoria
Bowl z ryżem i łososiem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje
Składniki
-
2 filety z łososia, świeże, bez skóry (ok. 150-200 g każdy)
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
130 g ryżu jaśminowego
-
1000 g wody
-
100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, lub mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki100 g fasoli edamame, świeżej lub mrożonej, uprzednio rozmrożonej (patrz wskazówka)
-
2 łyżki ziaren sezamu, białego (opcjonalnie)
-
2 - 4 łyżki sosu sojowego
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone w 0,5 cm plastry
-
majonez, do dekoracji (ok. 25 g)majonez japoński (kewpie) do dekoracji (ok. 25 g, patrz wskazówka)
-
sos sriracha do dekoracji (ok. 15 g)
-
kimchi (opcjonalnie) do podania (ok. 50 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2893.6 mg
Białko
44.4 g
Kalorie
3255 kJ /
778 kcal
Tłuszcz
37.9 g
Błonnik
10.2 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Węglowodany
66.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER II/2023
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ryż z kimchi i jajkiem w stylu koreańskim
50 min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1 godz.
Bowl z łososiem, mango i komosą ryżową
40 min
Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem (TM6, TM7)
2 godz. 5 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1 godz.
Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym (TM5)
1 godz.
Pełnoziarnista kanapka z łososiem, awokado i rukolą
25 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Makaron udon z krewetkami
30 min
Bowl z brązowym ryżem, łososiem i warzywami
45 min
Wegański pad thai z tofu
45 min
Azjatycki bowl z wieprzowiną Hoisin
40 min