Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g tofu, średnio twardego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 2 łyżki oleju sezamowego, prażonego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari (patrz wskazówka)
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego, plus 1 łyżka
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego, plus 1 łyżeczka
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g octu ryżowego
- 25 g sosu sojowego
- 100 g sałaty lodowej
- 200 g ogórka
- 50 g marchewki
- 100 g azjatyckiego cienkiego makaronu, np. ryżowego, z tapioki
- woda, do namoczenia makaronu
-
liście kolendry, świeże, do dekoracji
lub liście mięty, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1769 kJ / 422.8 kcal
- Białko
- 16 g
- Węglowodany
- 62.3 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 1171.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bowl ze szpinakiem i serem halloumi
30min
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min
Tofu po koreańsku
1h 20min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1h
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45min
Tofucznica
30min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1h
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55min