Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)

Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)

3.6 8 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
2 porcje

Składniki

  • 90 g ogórków kirby z odciętymi końcówkami
    90 g ogórków gruntowych, z odciętymi końcówkami
  • 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżka oregano, suszonego
  • 180 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grillowanej, odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
    30 g oleju
  • 30 g białego octu winnego
    30 g octu ryżowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczka miodu
  • 90 - 110 g sałaty rzymskiej mini, z odciętą twardą częścią, przekrojonej na pół
  • 480 g wody
  • 60 g czarnych oliwek, bez pestek
    60 g oliwek Kalamata, bez pestek
  • 100 - 120 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 60 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • ¼ - ½ zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
  • ½ opakowania sera feta pokruszonego (100-120 g)
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 448.1 kcal / 1874.8 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 30.6 g
Węglowodany 31.9 g
Błonnik 8.4 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Sód 1102.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...