
Urządzenia i Akcesoria
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
2 porcje
Składniki
-
90 g ogórków kirby z odciętymi końcówkami
-
60 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
1 ząbek czosnku
-
½ łyżka oregano, suszonego
-
180 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grillowanej, odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
-
30 g oliwy z oliwek
-
30 g białego octu winnego
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczka miodu
-
90 - 110 g sałaty rzymskiej mini, z odciętą twardą częścią, przekrojonej na pół
-
480 g wody
-
60 g czarnych oliwek, bez pestek
-
100 - 120 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
60 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
¼ - ½ zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
-
½ opakowania sera feta pokruszonego (100-120 g)
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
448.1 kcal /
1874.8 kJ
Białko
14 g
Tłuszcz
30.6 g
Węglowodany
31.9 g
Błonnik
8.4 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Sód
1102.7 mg