Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)

Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)

3.6 8 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
2 porcje

Składniki

  • ogórków kirby z odciętymi końcówkami
    90 g
    90 g ogórków gruntowych, z odciętymi końcówkami
  • czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
    60 g
  • ząbek czosnku
    1
  • oregano, suszonego
    ½ łyżka
  • czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grillowanej, odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
    180 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
    30 g oleju
  • białego octu winnego
    30 g
    30 g octu ryżowego
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • miodu
    ½ łyżeczka
  • sałaty rzymskiej mini, z odciętą twardą częścią, przekrojonej na pół
    90 - 110 g
  • wody
    480 g
  • czarnych oliwek, bez pestek
    60 g
    60 g oliwek Kalamata, bez pestek
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
    100 - 120 g
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    60 g
  • zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
    ¼ - ½
  • sera feta pokruszonego (100-120 g)
    ½ opakowania
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 448.1 kcal / 1874.8 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 30.6 g
Węglowodany 31.9 g
Błonnik 8.4 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Sód 1102.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...