Wersje kompatybilne
Sałatka Tex-Mex z wędliną drobiową i komosą ryżową (quinoa)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
30
g cebuli dymki, przekrojonej na pół
lub 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół - 200 g komosy ryżowej (quinoa)
- 450 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 300 g wędliny drobiowej, w plastrach, pokrojonej w 1,5 cm paski
- 150 g awokado, dojrzałego, pokrojonego na 1 cm kawałki
-
100
g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
lub 100 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy - 100 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 150 g jogurtu naturalnego
-
30
g oliwy z oliwek
lub 30 g oleju z awokado - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1470.5 kJ / 351.5 kcal
- Białko
- 17.2 g
- Węglowodany
- 34.7 g
- Tłuszcz
- 16.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 1227.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka grecka z kurczakiem (TM6)
1h 10min
Bowl ze szpinakiem i serem halloumi
30 min
Warstwowa sałatka z szarpanym kurczakiem
40 min
Sałatka z kaszą bulgur, szpinakiem i fetą
40 min
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 Min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)
20min
Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym
40 min
Azjatycka surówka z krojonych warzyw (TM6)
15min
Letnia sałatka makaronowa
30 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)
20min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55min
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
15min