Sałatka Tex-Mex z wędliną drobiową i komosą ryżową (quinoa)
TM6

Sałatka Tex-Mex z wędliną drobiową i komosą ryżową (quinoa)

4.6 (47 ocen)

Składniki

  • 30 g cebuli dymki, przekrojonej na pół
    lub 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 200 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 450 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g wędliny drobiowej, w plastrach, pokrojonej w 1,5 cm paski
  • 150 g awokado, dojrzałego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 100 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
    lub 100 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 100 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 30 g oliwy z oliwek
    lub 30 g oleju z awokado
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1470.5 kJ / 351.5 kcal
Białko
17.2 g
Węglowodany
34.7 g
Tłuszcz
16.7 g
Tłuszcz nasycony
3.7 g
Błonnik
6.2 g
Sód
1227.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy