Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM6, TM7)

Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM6, TM7)

4.5 15 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 400 g ziemniaków małych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w ósemki
  • 400 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g rzodkiewek
  • 150 g ogórka obranego lub nieobranego, z odciętymi końcówkami
  • 70 - 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 700 g wody
  • 100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 4 jajka dokładnie umyte
Sos z tahini i pasty miso
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 30 g pasty miso
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g oleju sezamowego, prażonego
  • 50 g wody
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1685.6 mg
Białko 28.7 g
Kalorie 2758.7 kJ / 659.3 kcal
Tłuszcz 23.1 g
Błonnik 33.4 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Węglowodany 106.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...