
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sałatka grecka
- 150 g ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami
- 180 g pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się do szerokiej części podajnika
-
350 - 400
g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
lub 350 - 400 g sałaty rzymskiej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
Kurczak gotowany na parze
- 600 g filetów z piersi kurczaka w całości
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżka kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g wody
Dressing i wykończenie sałatki
- 40 g oliwy z oliwek
- 30 g czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 - 100 g sera feta grubo pokruszonego
- 50 g oliwek Kalamata, bez pestek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 454 kcal / 1899.5 kJ
- Białko
- 39.2 g
- Tłuszcz
- 27.9 g
- Węglowodany
- 11.6 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Sód
- 1175.6 mg