
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka grecka z kurczakiem (TM6)
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Sałatka grecka
-
150 g ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami
-
180 g pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się do szerokiej części podajnika
-
350 - 400 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
Kurczak gotowany na parze
-
600 g filetów z piersi kurczaka w całości
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek
-
1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżka papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżka kolendry, mielonej
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
500 g wody
Dressing i wykończenie sałatki
-
40 g oliwy z oliwek
-
30 g czerwonego octu winnego
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
½ łyżeczki cukru
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
70 - 100 g sera feta grubo pokruszonego
-
50 g oliwek Kalamata, bez pestek
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
454 kcal /
1899.5 kJ
Białko
39.2 g
Tłuszcz
27.9 g
Węglowodany
11.6 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Sód
1175.6 mg