Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 sztuk
Składniki
-
200 g wody letniej
-
270 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych
-
⅔ łyżeczki cukru
-
1 ⅓ łyżeczki soli plus 3-4 szczypty
-
200 g rukoli
-
270 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
-
200 g pomidora pokrojonego na kawałki
-
130 g ogórka pokrojonego w 5 mm półplastry
-
1 ½ awokado dojrzałego, pokrojonego w 2 cm kostkę
-
1 ⅓ - 1 ¾ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 ½ łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
8 - 16 łyżek hummusu (160-320 g, patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
519.9 mg
Białko
11 g
Kalorie
1596.6 kJ /
381.6 kcal
Tłuszcz
17.2 g
Błonnik
9.9 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Węglowodany
50.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JEDZ SEZONOWO - WIOSNA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2 godz.
Mini galette z krojonymi warzywami i serem sałatkowym (TM6)
1 godz. 50 min
Pinsa z mozzarellą i oliwkami
52 godz.
Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową
1 godz. 10 min
Burgery z buraka
3 godz. 25 min
Tradycyjne bagietki
2 godz. 30 min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem
2 godz.
Piknikowe wegetariańskie empanadas
1 godz. 10 min
Pity z marynowanym kurczakiem
3 godz. 45 min
Pity z patelni z hummusem i warzywami
2 godz. 20 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min