Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 75 g ziaren pszenicy (patrz wariant)
- 150 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do posmarowania bagietek
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży - 175 g mąki pszennej, typu 450-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bagietek
- 1 łyżeczka soli
- olej, do natłuszczenia miski
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1947 kJ / 465 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 99.5 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Sód
- 977 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 Std. 45 Min
Bułki grahamki
1h 5min
Ciabatta
4 Std. 40 Min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 Std. 15 Min
Chleb jogurtowy
3 godz.
Bułki śniadaniowe
1 Std. 40 Min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min
Słonecznikowe bagietki
1h 10min
Chleb tostowy (bez laktozy)
2 Std. 45 Min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4h 35min
Bułeczki pszenno-żytnie
12h 30min
Francuska bagietka
3 godz. 50 min