Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 75 g ziaren pszenicy (patrz wariant)
- 150 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do posmarowania bagietek
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży - 175 g mąki pszennej, typu 450-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bagietek
- 1 łyżeczka soli
- olej, do natłuszczenia miski
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1947 kJ / 465 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 99.5 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Sód
- 977 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2h 45min
Bułki grahamki
1 godz. 5 min
Chleb tostowy (bez laktozy)
2h 45min
Rogale śniadaniowe
2h 10min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4h 35min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 Std. 20 Min
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 Std. 15 Min
Bagietki
15 godz.
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min
Chleb jogurtowy
3 Std.
Francuska bagietka
3h 50min