![Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/bdc253a0-ea6c-43a8-9483-e18cd48fdcc4/Derivates/06f50db5-a772-4bfe-8e76-c8915e542e32.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 300 g komosy ryżowej (quinoa)
- 80 g sosu sojowego
- 60 g oliwy z oliwek
- 40 g oleju sezamowego
- 30 g octu ryżowego
- 2 łyżeczki ziaren sezamu, prażonych
- 220 g cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 130 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 750 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 czerwona cebula
- ½ - 1 ogórek
-
zielone szparagi (ok. 100 g), bez zdrewniałych końcówek
(opcjonalnie)
lub soja w strączkach, zielona, mrożona (ok. 100 g) (opcjonalnie) - 12 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka kukurydzy, konserwowej, mała (ok. 160 g po odsączeniu)
- 1 opakowanie liści szpinaku baby, świeżych (120-150 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2662 kJ / 636.3 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 74.5 g
- Tłuszcz
- 31.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 11 g
- Sód
- 1541.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegetariańskie spring rollsy (TM5)
1h
Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM6)
40 Min
Wietnamska sałatka z kurczakiem i kapustą (TM6)
40 Min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1h
Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)
40 Min
Sałatka Tex-Mex z wędliną drobiową i komosą ryżową (quinoa)
30 Min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Miska Buddy z szarpanym kurczakiem (TM5)
35 min
Koreański ramen z tofu
50 Min
Miska Buddy z szarpanym kurczakiem (TM6)
35 min
Sałatka sushi
1 godz. 15 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min