Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 300 g komosy ryżowej (quinoa)
- 80 g sosu sojowego
- 60 g oliwy z oliwek
- 40 g oleju sezamowego
- 30 g octu ryżowego
- 2 łyżeczki ziaren sezamu, prażonych
- 220 g cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 130 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 750 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 czerwona cebula
- ½ - 1 ogórek
-
zielone szparagi (ok. 100 g), bez zdrewniałych końcówek
(opcjonalnie)
lub soja w strączkach, zielona, mrożona (ok. 100 g) (opcjonalnie) - 12 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka kukurydzy, konserwowej, mała (ok. 160 g po odsączeniu)
- 1 opakowanie liści szpinaku baby, świeżych (120-150 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2662 kJ / 636.3 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 74.5 g
- Tłuszcz
- 31.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 11 g
- Sód
- 1541.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bowl ze szpinakiem i serem halloumi
30min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2h 35 min
Bowl z łososiem, mango i komosą ryżową
40min
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM6)
40min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55min
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45min
Tofu po koreańsku
1h 20 min
Azjatycka surówka z krojonych warzyw (TM6)
15min