
Urządzenia i Akcesoria
Pity z patelni z hummusem i warzywami
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
8 sztuk
Składniki
Pity
-
wody letniej300 g
-
drożdży świeżych pokruszonych20 g
-
cukru2 łyżeczki
-
mąki pszennej500 g
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski30 g
-
soli1 łyżeczka
Pieczona ciecierzyca
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej200 g
-
kolendry, mielonej1 łyżeczka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
kminku, mielonego½ łyżeczki
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
imbiru, suszonego, mielonego¼ łyżeczki
-
pieprzu cayenne, mielonego1 szczypta
-
soli1 szczypta
-
oliwy z oliwek15 g
Hummus
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej i opłukanej240 g
-
pasty tahini (patrz wskazówka)30 g
-
ząbek czosnku1
-
oliwy z oliwek30 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego15 g
-
wody20 g
-
soli½ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej¼ łyżeczki
-
pieprzu cayenne, mielonego1 szczypta
Sos zhoug
-
kolendry, świeżej tylko liście35 g
-
zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki20 g
-
ząbek czosnku1
-
kminku, mielonego¼ łyżeczki
-
kolendry, mielonej¼ łyżeczki
-
cukru¼ łyżeczki
-
soli1 szczypta
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
-
oliwy z oliwek20 g
-
wody20 g
Sos jogurtowy
-
jogurtu greckiego300 g
-
oliwy z oliwek10 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
soli2 szczypty
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
Przygotowanie pit
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
ogórek (ok. 200 g), pokrojony w 3 mm plastry1
-
pomidor (ok. 170 g), pokrojony w 3 mm plastry1
-
czerwonej cebuli (ok. 50 g), pokrojonej w piórka½
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
493 kcal /
2065 kJ
Białko
13 g
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
68 g
Błonnik
7.2 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Sód
581 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER
9 Przepisów
Polska
Polska