Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem

Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem

4.6 77 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

Ketchup z żółtych pomidorków koktajlowych
  • pomidorków koktajlowych żółtych, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
    400 g
  • jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
    100 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    50 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • wody
    50 g
  • białego octu winnego
    25 g
  • musztardy
    1 łyżeczka
Burgery z komosy ryżowej
  • wody
    1200 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • komosy ryżowej (quinoa)
    60 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    80 g
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    80 g
  • oliwy z oliwek plus 1 łyżka do smażenia burgerów
    20 g
  • selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
    20 g
  • białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej
    150 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    3 gałązki
  • papryki wędzonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • jajko
    1
  • bułki tartej
    40 g
  • bułki do burgerów (patrz wskazówka)
    4
  • sałaty lodowej porwane na kawałki
    4 liście
  • kiełków słonecznika (patrz wariant)
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 423.5 kcal / 1772 kJ
Białko 13.3 g
Tłuszcz 10.5 g
Węglowodany 71 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 1.8 g
Sód 1342.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...