
Urządzenia i Akcesoria
Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Ketchup z żółtych pomidorków koktajlowych
-
pomidorków koktajlowych żółtych, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek400 g
-
jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na 2-3 cm kawałki100 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego50 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
wody50 g
-
białego octu winnego25 g
-
musztardy1 łyżeczka
Burgery z komosy ryżowej
-
wody1200 g
-
soli1 ½ łyżeczki
-
komosy ryżowej (quinoa)60 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki80 g
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki80 g
-
oliwy z oliwek plus 1 łyżka do smażenia burgerów20 g
-
selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki20 g
-
białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej150 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście3 gałązki
-
papryki wędzonej, mielonej½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 - 2 szczypty
-
jajko1
-
bułki tartej40 g
-
bułki do burgerów (patrz wskazówka)4
-
sałaty lodowej porwane na kawałki4 liście
-
kiełków słonecznika (patrz wariant)2 łyżki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
423.5 kcal /
1772 kJ
Białko
13.3 g
Tłuszcz
10.5 g
Węglowodany
71 g
Błonnik
8 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Sód
1342.5 mg