
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ketchup z żółtych pomidorków koktajlowych
- 400 g pomidorków koktajlowych żółtych, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
- 100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 50 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 25 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
Burgery z komosy ryżowej
- 1200 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 60 g komosy ryżowej (quinoa)
- 20 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka do smażenia burgerów
- 150 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 jajko
- 40 g bułki tartej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 4 bułki do burgerów (patrz wskazówka)
- 4 liście sałaty lodowej porwane na kawałki
- 2 łyżki kiełków słonecznika (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 423.5 kcal / 1772 kJ
- Białko
- 13.3 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Węglowodany
- 71 g
- Błonnik
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Sód
- 1342.5 mg