Pity z marynowanym kurczakiem

Pity z marynowanym kurczakiem

4.8 850 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 45 min
6 porcji

Składniki

Marynowany kurczak
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 600 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm plastry
Pity
  • 630 g wody
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • 5 g cukru
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 75 g mąki pszennej razowej
    75 g mąki pszennej
  • 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 250 g pomidorów pokrojonych w 3 mm plastry
  • 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
  • 80 g rukoli
  • jogurt grecki ilość do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 455.8 kcal / 1908.5 kJ
Białko 31 g
Tłuszcz 14.5 g
Węglowodany 54.3 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 3.2 g
Sód 876.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...