
Urządzenia i Akcesoria
Pity z marynowanym kurczakiem
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 45 min
6 porcji
Składniki
Marynowany kurczak
-
2 ząbki czosnku
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
150 g jogurtu typu greckiego
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
-
¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
600 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm plastry
Pity
-
630 g wody
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
5 g cukru
-
300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
75 g mąki pszennej razowej
-
15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
1 ½ łyżeczki soli
-
250 g pomidorów pokrojonych w 3 mm plastry
-
50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
-
80 g rukoli
-
jogurt grecki ilość do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
455.8 kcal /
1908.5 kJ
Białko
31 g
Tłuszcz
14.5 g
Węglowodany
54.3 g
Błonnik
4.7 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Sód
876.3 mg