Urządzenia i Akcesoria
Puszyste ciasto pomarańczowe
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 porcji
Składniki
Ciasto pomarańczowe
-
1 ½ pomarańczy (ok. 300 g), ekologicznej
-
6 jajek
-
60 g cukru
-
¼ łyżeczki soli
-
45 g mąki pszennej
-
30 g skrobi ziemniaczanej
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
40 g oleju
Krem pomarańczowy (orange curd)
-
1 ½ jajka (patrz wskazówka)
-
75 g masła pokrojonego na kawałki
-
60 g cukru
Serwowanie
-
1 ½ łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
187.7 kcal /
785.2 kJ
Białko
4.4 g
Tłuszcz
11.3 g
Węglowodany
17.5 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Sód
137.6 mg