Puszyste ciasto pomarańczowe

4.3 9 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 porcji

Składniki

Ciasto pomarańczowe
  • 1 ½ pomarańczy (ok. 300 g), ekologicznej
  • 6 jajek
  • 60 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 45 g mąki pszennej
    45 g skrobi ziemniaczanej, lub skrobi kukurydzianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
    30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 40 g oleju
Krem pomarańczowy (orange curd)
  • 1 ½ jajka (patrz wskazówka)
  • 75 g masła pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
Serwowanie
  • 1 ½ łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 187.7 kcal / 785.2 kJ
Białko 4.4 g
Tłuszcz 11.3 g
Węglowodany 17.5 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 4.6 g
Sód 137.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...